Monday, 26 March 2012

MAJLIS PERASMIAN PESTA KAUL MUKAH 2012 
Tarikh : 21 April 2012
Masa : 9.00 pagi
Tempat : Taman Kala Dana, Mukah


MUKAH-Pesta Kaul Mukah pada tahun ini akan diadakan pada 21 April 2012 sehingga 29.April 2012.Ia akan bermula pada jam 9pagi di Dewan Kala Dana Mukah,Sarawak.Pada pesta tersebut berbagai-bagai acara telah diatur sepanjang Pesta tersebut.

Pesta kaul adalah merupakan pesta yang diraikan oleh etnik melanau di Sarawak.Asalnya pesta ini diadakan selepas selesainya musim menuai bagi masyarakat melanau di pendalaman atau juga merupakan pesta pantai bagi merayakan musim menangkap ikan bagi masyarakat melanau yang tinggal di persisir pantai.

Satu ketika dahulu, kaul merupakan upacara pemujaan dan penyembahan oleh masyarakat melanau pagan kepada dewa-dewa mereka yang bergelar’ipuk’oleh segelintir suku kaum melanau. Upacara ini dalah bagi menandakan rasa bersyukur mereka kerana dilimpahkan dengan rezeki murah oleh ipuk merekaserta telah dilindungi dari malapetaka dan wabak penyakit....
Sebagai tanda terima kasih,mereka akan menyediakan sajian merupakan pulut kuning,sireh kapur berpinang,bertih padi, dan rokok daun nipah yang sesuai dengan rutin masyarakat melanau setempat.selain itu juga,beberapa jenis kuih juga menjadi sajian wajib yang akan diletakkan didalam pinggan yang diperbuat daripada daun pokok nipah dan diletakkan didalam bekas bertiang dipanggil SEREHANG...
Walau bagaimanapun,upacara kaul ini telah bertukar menjadi pesta apabila ramai masyarakat melanau menganut  agama kristian ataupun islam.pesta yg diadakan pada setiap tahun ini adalah merupakan acara bagi memperingati tradisi peninggalan nenek moyang satu masa dahulu dan tanpa pemujaan.
Satu lagi keistimewaannya ialah permainan yang paling sinonim dengan pesta kaul ini ialah tibau.Tibau ialah sejenis buaian gergasi yang akan dimainkan oleh para pemuda pemudi.

No comments:

Post a Comment